JuridikKöprätt

Skillnader & likheter mellan återförsäljare, handelsagent och kommissionär

Det finns många olika skillnader och likheter mellan återförsäljare, handelsagent och kommissionär. Om ett företag säljer varor, kan företaget ingå ett uppdragsavtal med en återförsäljare, handelsagent eller kommissionär för att distribuera varorna. Men det föreligger juridiska skillnader och likheter mellan dessa som är bra att känna till.

 

Skillnader och likheter mellan återförsäljare, handelsagent och kommissionär

 

Avtalens benämningar

Avtalet som gäller mellan kommissionär och kommittent är kallat för kommissionsavtal. Avtal mellan återförsäljare och leverantör är kallat för återförsäljaravtal. Avtalet mellan handelsagent och huvudman är kallat för agenturavtal.

 

Lagar som reglerar avtalsförhållandet

Det finns lagar som reglerar avtalsförhållandet mellan handelsagenten (uppdragstagaren) och huvudmannen (uppdragsgivaren), som är kallad för lagen om handelsagentur.

Det finns även en lag som gäller för avtalsförhållandet mellan kommissionären (uppdragstagaren) och kommittenten (uppdragsgivaren), som är kallad för Kommissionslagen. Men det finns ingen specifik lag som gäller för avtalsförhållandet mellan en återförsäljare och en leverantör.

Lagen om handelsagentur och Kommissionslagen är så kallade tvingande lagstiftningar. Detta innebär att avtalsvillkor som strider mot lagens bestämmelser, eller som är sämre villkor än lagens villkor, är ogiltiga. Därför är det viktigt att noga se över innehållet i avtalen.

 

Avtal med köparen

En mycket central och viktig skillnad mellan dessa olika former, har att göra med vem som står som avtalspart i köpeavtalet med köparen av varorna.

En kommissionär ingår avtal med köparen i eget namn och är en part i köpeavtalet med köparen.

Handelsagenten ingår ett köpeavtal med köparen, men i huvudmannens namn och är inte själv en part i köpeavtalet.

En återförsäljare ingår köpeavtalet med köparen i eget namn och leverantören av varorna är inte en del av köpeavtalet.

 

Ägare av varorna

Ytterligare en viktig skillnad mellan dessa former, har att göra med vem som äger varorna som blir sålda till kunder.

En återförsäljare köper först varorna från leverantören, och blir därefter ensam ägare av varorna. Återförsäljaren äger alltså varorna som denne säljer till sina kunder.

Handelsagenten äger aldrig varorna som denne säljer till kunder, eftersom en handelsagent enbart ingår avtal med kunder fast i huvudmannens namn. Handelsagenten är enbart en mellanman som knyter ett köpeavtal mellan köparen och huvudmannen.

En kommissionär ingår som ovan nämnt ett köpeavtal med en kund i eget namn, men äger inte varorna som kommissionären säljer. Det är kommittenten som äger varan fram till dess att kunden köper varan. Detta innebär att om kommissionären skulle gå i konkurs, har kommittenten separationsrätt till varorna. Kommitenten är alltså ägaren till samtliga osålda varor som kommissionären har i sin besittning, som tillhör kommittenten. Om kommissionären inte säljer samtliga varor, kan de även bli returnerade till kommittenten som äger dem.

 

Ersättning

Handelsagent och kommissionär får ersättning i form av provision, samt så kallad efterprovision, på sina försäljningar. Dessutom har handelsagenten och kommissionären rätt till så kallat avgångsvederlag, när uppdraget upphör. Avgångsvederlaget är en form av ersättning för det bestående värde som uppdragsgivaren har fått genom deras insatser under uppdragstiden. En återförsäljare får inte sådant. Istället får en återfärsäljare betalt när en köpare köper varorna, och får alltså inte någon ersättning från leverantören av varorna.

 

Mer information

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan en handelsagent och återförsäljare.

 

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om juridik

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: