DigitaliseringProgrameringVerktyg

Vad är domän och webbhotell?

Publicerade hemsidor/webbplatser har en domän och tillhör normalt ett webbhotell. I detta inlägg följer en beskrivning av vad en domän och ett webbhotell är för något.
 

Domän 

Ett domännamn är en identitet på internet och en länk till den webbplats du söker efter. Det behöver inte vara företagets eller organisationens namn. Det kan exempelvis vara ett varumärke som som ett företag äger.

Det du skriver in i webbläsaren för att söka efter en specifik webbplats genom en URL, är kallat för domännamn, såsom ”www.foretagsforumet.se”.

Genom ett webbhotell kan en domän bli administrerad.
 

Webbhotell

Ett webbhotell (eng. Hosting) är en tjänst som erbjuder ett lagringsutrymme för hemsidor och domäner. Det finns både gratis webbhotell och webbhotell som kostar pengar. Genom att köpa ett webbhotell, hyr du ett utrymme i deras servrar, så att din hemsida kan bli administrerad, vara synlig eller parkerad i servrarna.

Olika webbhotell erbjuder olika tjänster. Exempelvis är det vanligt att det ingår ett visst antal mejladresser med ditt domännamn, exempelvis info@foretagsforumet.se. De erbjuder ofta kundtjänst och är en förvaringsplats för dina domäner. Webbhotell ser normalt även till att servern fungerar som den ska och kan erbjuda backup, säkerhet och en viss kapacitet. Du som kund ansvarar för innehållet i och datatrafiken till din domän.

Webbhotell har ofta publicerat instruktioner på hur det hela fungerar och vad som ingår i deras olika paketpriser. Om det är något som är otydligt eller om du är osäker, kan du kontakta dem och ställa dina frågor. I Sverige finns flera webbhotell med svensktalande kundtjänst. 

Flera webbhotell erbjuder även verktyget WordPress. WordPress är en gratis programvara som gör det möjligt för dig att designa din egen hemsida eller blogg.

Skribent: Företagsforumet.

Läs fler inlägg om digitalisering

Forumet kan du som medlem ställa frågor, kommentera och diskutera företagande med andra medlemmar. Forumet är en digital plattform där medlemmar kan lära sig av varandra och dela med sig av erfarenheter.

Besök Forumet – klicka här!

Dela detta inlägg: